ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

05 Desembre 2017

TERRITORI. Promouen l’educació intercultural

Clara Macau/


La Fundació Pagesos Solidaris, vinculada a Unió de Pagesos, va presentar el 23 de novembre, a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, el projecte Integra School per a la promoció de la cooperació entre entitats dedicades a la gestió de la diversitat a les aules.


La jornada “Bones pràctiques en sensibilització intercultural i educació” va aplegar més d’un centenar d’assistents, entre els quals professionals, voluntaris i entitats socials, que van exposar accions i iniciatives per a la sensibilització i la integració.  L’acte es va retransmetre en directe a la xarxa.

SENSIBILITZACIÓ DEL FET MIGRATORI EN ESCOLES RURALS • El vicepresident de la Fundació Pagesos Solidaris, Salomó Torres, va obrir la jornada amb la presentació del programa que, des del 2014 i amb fons del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons d’Asil, Migració i Integració de la Unió Europea, vol eliminar els prejudicis associats a la immigració en les escoles de l’àrea rural.


Per il·lustrar les línies de treball, va convidar els voluntaris Ancelle Cunigonde, Appolain Ajoubi i Meritxell Morera a exposar la tasca diària en la gestió d’activitats lúdiques per a la diversitat, tals com el coneixement d’històries de vida, l’organització de jocs d’arreu del  món i un taller de contacontes. Aquestes activitats, amb la  “maleta de jocs” i un concurs de murals, completen la proposta de la Fundació. Torres  va cloure la jornada amb les xifres totals del programa: més de 4.000 alumnes i 90 escoles participants.

EDUCACIÓ PER A UNA SOCIETAT PLURAL •  Carme Moncasi, membre d’un dels ELIC (Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social) del Departament d’Ensenyament, el treballador social i professor a la Facultat de Treball Social, Ramon Julià, i l’investigador i membre de la Coordinadora d’ONG, Kokouvi Teté, van debatre sobre les estratègies de foment dels valors de la interculturalitat. Moncasi va definir l’educació intercultural com una “resposta pedagògica que prepara la ciutadania per viure en una societat plural i democràtica”. Va subratllar que “hi ha un dret a la diferència i tothom té dret a l’èxit educatiu”. Finalment, va assenyalar que el repte de futur és assolir una educació basada en la igualtat.


La directora de l’escola Francesc Feliu d’Aitona (Lleida), Maite Codina, va intervenir per presentar les propostes de l’escola per afavorir una formació inclusiva en l’àmbit local.

EXEMPLES DE PRÀCTIQUES INTERCULTURALS D'ÈXIT • La jornada va concloure amb una taula rodona on entitats socials diverses van presentar els seus programes d’integració i van analitzar-ne els resultats. Creu Roja, Liga Española de la Educación, la fundació Márgenes y Vínculos, Radio ECCA i l’associació Mujeres en Zona de Conflicto van presentar iniciatives de sensibilització intercultural a les escoles: un projecte per a l’adaptació escolar a un nou entorn de diàleg entre cultures , un programa de tallers per a la difusió de la diversitat i una guia amb recursos i pautes d’actuació per a educadors socials. L’acte va acabar amb la presentació del “decàleg de bones pràctiques”, que recull els deu valors que han de complir els projectes socials per ser garantia d’èxit a escoles: afavorir una integració bidireccional, l’educació inclusiva, la diversitat cultural i religiosa, ser sostenibles, tenir un caràcter replicable i ser fàcilment adaptables, promoure la reflexió, tenir una mirada de gènere, ser efectius i que el seu impacte directe positiu sigui aplicable als alumnes de les escoles.