ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Setembre 2017

Es mobilitzen contra el macrocàmping a Garriguella, en un espai d'interès agrari

Es mobilitzen contra el macrocàmping a Garriguella, en un espai d'interès agrari Tractorada del 12 de juliol/UNIÓ DE PAGESOS

CLARA MACAU/ Unió de Pagesos es manté ferm en el seu rebuig al projecte d’implantació d’un macrocàping per a prop de 2.000 persones al  municipi de Garriguella (Alt Empordà). El 12 d’agost passat va convocar, junt amb la plataforma Iaeden-Salvem Garriguella, una tractorada que va aplegar una quinzena de tractors i un centenar de manifestants. La marxa en tractor va transcórrer a través de la carretera C-252 durant tot el matí. Aquesta és la segona mobilització en què participa el sindicat, després de la caminada pel perímetre de les finques afectades del 9 de juliol que va aplegar fins a 200 manifestants i representants de la CUP i Catalunya Sí que Es Pot a la comarca. Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, va manifestar que no estan en contra del turisme al territori, però sí contra un model no sostenible amb l’entorn i les seves activitats. Va criticar el caràcter “especulatiu” del projecte i va avisar: “amenaça de destruir el territori”. A més, va afegir: “si la nova llei d’espais agraris que fa la Generalitat estigués vigent, segurament no estaríem parlant d’aquest projecte”. Caball també va posar en dubte la qualitat dels llocs de treball que oferirà el càmping als veïns del territori.


MODEL DE TURISME MASSIU •

El projecte de càmping preveu 665 unitats d’acampada amb una capacitat per a 1.995 usuaris en una superfície de 17,48 hectàrees de sòl. El càmping ha d’allotjar 330 estructures tipus bungalou i equipaments de restaurant, supermercat, bar i auditori amb una edificabilitat de 8.700 metres quadrats.  El sindicat manté que Garriguella és una població de només 857 habitants, on el projecte, representatiu d’un model de turisme massiu, suposarà un fort impacte de densificació. Afegeix que el municipi ja disposa d’una oferta adequada d’allotjament turístic integrada en l’entorn, que es caracteritza per la presència de conreus de vinya, cereals i olivera. Els conreus són el motor de l’economia local i atorguen una identitat característica al paisatge del territori.


SÒL D’INTERÈS AGRARI I PAISATGÍSTIC •

El sindicat manté que la ubicació de les instal·lacions del futur càmping —en un sector de sòl no urbanitzable entre la carena del puig de Malaveïna i la plana de conreu del marge de la riera— alterarà el caràcter del paisatge, inclòs en la categoria d’espais “de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic” al Pla Territorial Parcial de les Comarques de Girona (PTPCG, 2010).
De fet, diuen que les instal·lacions són incompatibles amb el compromís, fixat per normativa, que determina que aquestes àrees han de “mantenir majoritàriament la condició d’espai no urbanitzat”, llevat que existeixi un interès públic justificat o que el projecte aporti qualitat al medi natural, agrari i paisatgístic.


RECURSOS HÍDRICS EN QÜESTIÓ •

A més, el sindicat mostra preocupació perquè l’Agència Catalana de l’Aigua vulgui aprovar un projecte per al qual, segons diu un informe emès per la mateixa agència, encara és necessari avaluar-ne les necessitats hídriques i justificar la capacitat de la xarxa d’aigua existent per cobrir-la. Per tot això, Unió de Pagesos ha demanat a l’Ajuntament de Garriguella l’aturada immediata dels tràmits per a l’aprovació d’un projecte que, mantenen, no respecta la normativa vigent. Reclamen, també, el compromís de vetllar per la conservació d’una àrea d’especial interès agrari i paisatgístic i per les activitats que li són pròpies.