ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Setembre 2017

Jordi Cuixart: "L'1 d'octubre és una fita única d'ençà de la recuperació democràtica i tots ens en sentirem orgullosos"

Jordi Cuixart: "L'1 d'octubre és una fita única d'ençà de la recuperació democràtica i tots ens en sentirem orgullosos" Cuixart a la seu d'Òmnium/Dani Codina

ALBERT GARCIA/ Òmnium, fundat el 1961, ha estat la principal entitat cívica i cultural des del franquisme. A partir de la manifestació del 10J del 2010 s’erigeix com una de les referències del sobiranisme i avui està a punt d’arribar als 70.000 socis. L’actual president, Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975), és president d’Aranow, empresa de maquinària de packaging que exporta més del 90 % de la producció. També es fundador de la fundació empresarial Fem.Cat. El vam entrevistar el 31 d’agost.


Aquest any heu promogut la campanya “Lluites compartides” al territori per recordar el protagonisme de la gent en la transformació política des de la fi de la dictadura.

No s’entén la Catalunya que està a les portes de l’1 d’octubre sense reconèixer tots els ciutadans que des de fa més de 50 anys s’han partit la cara per les conquestes socials, nacionals i econòmiques d’aquest país. No ens les han regalades. Per això, hem destacat la lluita d’allò que representa Unió de Pagesos a molts territoris, com la gent del moviment veïnal, el moviment estudiantil, la lluita de classes, els empresaris que han tirat endavant l’economia durant molts anys i, òbviament, el moviment sobiranista i el del 15-M.

 

Davant els atemptats del 17 d’agost, en quina mesura el teixit associatiu ha estat important per a una resposta integradora?

Davant una situació que sacseja una societat tan cohesionada com la catalana, que es reconeix ella mateixa en el fet que la qüestió migratòria li és estructural, la resposta que hem donat no és casual. Catalunya s’ha dotat d’una xarxa molt potent del Tercer Sector, i d’un teixit associatiu —de de tot tipus d’educació no formal fins a ONG—, que més enllà del tema que treballin, reconeixen com un bé col·lectiu la diversitat, i la feina que han fet ha donat els seus fruits a partir del 17 d’agost. No hi hi hagut lloc per a actituds xenòfobes.

 

A la manifestació contra el terrorisme del 26 d’agost a Barcelona, diverses entitats vau denunciar el comerç d’armes de l’Estat espanyol amb l’Aràbia Saudita. Per què?

Els atemptats tenen unes víctimes i uns autors, però més enllà vàrem intentar canalitzar el clam popular contra la hipocresia que representa que avui l’Estat espanyol és un dels principals líders de vendes d’armes a la monarquia d’Aràbia Saudita, que proveeix l’Estat Islàmic i règims totalitaris.  

 

Ara Òmnium promou “Crida per la Democràcia”, campanya on la informació és clau per aconseguir la mobilització l’1 d’octubre?

Votem el que votem tots som víctimes d’un Estat que està gastant recursos públics per embrutar la imatge del moviment sobiranista, i els autors d’aquestes accions no només no dimiteixen sinó que reben condecoracions i mantenen els seu llocs des d’aquestes clavegueres de l’Estat, que ens remunten a les èpoques més obscures de la Transició.

 

El Procés arriba a l’1 d’octubre amb un ressò internacional òptim?  

Les últimes editorials del Wall Street Journal i del Financial Times qüestionen la posició de l’Estat espanyol. El primer deia: “Rajoy, deixi votar els catalans”. I també la majoria de rotatius d’Europa estan dient que no entenen per què no es deixa fer el referèndum, cosa que, òbviament, no vol dir que estiguin donant suport a la independència.

 

Com imagineu l’1 d’octubre?

És una fita única d’ençà de la recuperació de la democràcia i tots ens sentirem orgullosos del resultat que surti, tant si guanya el sí com si guanya el no. Si guanya el sí estem convençuts que aquest tindrà conseqüències. Convidem a tothom a particiar-hi. El poble de Catalunya no ha fallat mai: l’any 1977 amb la recuperació de les nostres institucions d’autogovern, el mateix 27 de setembre de les últimes eleccions, quan representava que no era un plebiscit, però va sortir a votar vora del 80 % de la població.

 

Davant l’oposició de l’Estat al referèndum, el debat s’ha reduït a si es farà o no es farà. Quins són els principals arguments del sí?

Des d’Òmnium, que des dels seus origens sempre hem tingut la cohesió social, amb la llengua i la cultura com a elements vertebradors, com el seu principal objectiu, i que en aquest país l’ascensió social funcioni, el sí és en legítima defensa davant un Estat que ha renunciat a defensar els nostres interessos. L’Estat propi no és res més que un instrument per millorar les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya, i per revertir situacions adverses, que el progrés de l’economia catalana tingui un retorn social.

 

Quina resposta penseu promoure davant un possible bloqueig de les institucions catalanes?

La campanya Crida per la democràcia té per objectiu estar ben coordinats amb una gran base de dades de telèfons mòbils: 50.000 persones ja hi estem connectats. Respondrem als atacs de l’Estat espanyol amb la mesura justa i no ens precipitarem en cap tipus de mobilització. L’Estat espanyol ha de tenir clar que en aquest país s’han asfaltat places i carrers, s’ha defensat la llengua, s’ha defensar el territori, s’ha defensat la cohesió social i també defensarem la democràcia. Si l’Estat bloqueja la nostra voluntat legítima només ens queda la nostra determinació, això porta a la mobilització, i no necessàriament passa per sortir al carrer. La Crida per la Democràcia respon a estar mobilitzats i, sobretot, coordinats i organitzats. És possible que vingui un període més llarg de mobilitació, amb tot, tenim clar que el país ha de seguir funcionant.

 

Com a empresari, penseu que l’activitat empresarial es pot veure afectada els pròxims mesos per la crisi política entre Estat i Catalunya?


Els estudis d’experts internacionals diuen que després de la proclamació de la República Catalana pot haver-hi un petit període de turbulència econòmica però, amb tot, també diuen que l’economia catalana podria passar de l’1’5 % del PIB de la UE al 2 %. La immensa majoria d’empresaris a Catalunya veiem astorats la desinversió sistemàtica de l’Estat a Catalunya, que els darres cinc anys ha deixat d’invertir-hi més de 10.000 milions d’euros. Els empresaris sabem que quan un deixa d’invertir està minvant la capacitat competitiva de la pròpia empresa.  

 

Quins riscos esteu disposats a assumir a la vostra empresa?


Cal tenir clar que a cap de les parts interessa una inestabilitat econòmica a Catalunya: qualsevol inestabilitat econòmica a Catalunya suposa una inestabilitat econòmica a l’Estat, i qualsevol inestabilitat a l’Estat espanyol suposa una inestabilitat a la Unió Europea. Cap dels grans líders europeus està disposat a permetre que hi hagi la més petita inestabilitat a Catalunya, entre altres coses perquè hi ha 7.000 multinacionals operant a Catalunya. L’economia, malauradament, fa que es produeixin de la nit al dia acords insospitats. Penso que el procés polític català també es resoldrà per la importància de l’economia.