ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

14 Juliol 2017

Aconsegueixen que Agricultura posi en marxa l'Observatori de preus de referència

Aconsegueixen que Agricultura posi en marxa l'Observatori de preus de referència Denuncia del mal estat de la fruita de Bon Preu d'Alcarràs (Segrià)/UNIÓ DE PAGESOS

CRISTINA SEGURA/ El Departament d’Agricultura va publicar els primers preus de referència de l’Observatori Agroalimentari per a préssec, nectarina i préssec pla el 16 de juny, i per a avellana el 5 de juny, després que Unió de Pagesos en reclamés reiteradament el funcionament ajornat des de maig, amb l’objectiu de disposar d’uns preus de referència reals per donar transparència al mercat.


En el cas de la fruita dolça, la publicació dels preus de referència que ofereix l’Observatori va coincidir amb l’inici de la campanya de comercialització de la fruita de pinyol. Cal tenir en compte que els preus publicats per l’Observatori són els de sortida de la central i no inclouen l’IVA, ni el cost de confecció, ni les comissions ni el transport; són preus mitjans ponderats i estadísticament representatius a Catalunya.


Unió de Pagesos considera que disposar d’uns preus de referència reals és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l’Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.


Els primers preus referenciats van mostrar una dinàmica totalment oposada als de la crisi de preus que va patir la fruita més primerenca. A aquest fet han contribuït factors com l’increment de temperatures, que incentiva el consum i, per tant, fa créixer la demanda, una bona qualitat de la fruita produïda, una millora dels preus de retirada en situació de crisi, així com el fet de disposar de mesures addicionals de retirada autoritzades per la Comissió Europea a causa del veto rus, i del mecanisme de transformació en sucs per a les retirades a beneficència autoritzat pel Ministeri. Unió de Pagesos considera que aquestes eines han estat ben emprades per part de cooperatives, organitzacions de productors i centrals privades a l’hora de comercialitzar la fruita.


El sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos va destacar el 5 de juliol que la posada en marxa de l’Observatori de preus de referència per a l’avellana era un fita després de denunciar durant 10 anys l’opacitat de la Llotja de Reus, els preus de la qual mantenien diferències injustificables respecte dels d’Itàlia i Turquia.


DENÚNCIA DAVANT DE BONPREU • Unió de Pagesos va denunciar el 30 de juny, davant l’establiment Bonpreu d’Alcarràs (Segrià) presumptes males pràctiques en la comercialització i manca de rigor per part de la gran i mitjana distribució de la fruita de pinyol, una de les més peribles. El sindicat va comprovar que en aquest establiment es comercialitzava préssec pla afectat per podridures, fruits oberts i amb calibres que no corresponien als indicats en el lineal. Cal recordar que la normativa de la Unió Europea prohibeix la comercialització de préssecs i nectarines de calibre inferior a 56 mm o 85 grams entre juliol i octubre.


Els préssecs i les nectarines tenen unes normes de comercialització que cal complir, com la identificació correcta de la categoria del producte i el calibre, la indicació del color de la polpa del fruit i la del país d’origen. Aquesta informació cal subministrar-la al consumidor de manera obligatòria.


El sindicat ja va exposar al Consell Director de l’Agència Catalana del Consum la necessitat de posar en marxa una campanya d’inspecció en les grans superfícies, i en una reunió amb responsables de l’entitat prevista el 17 de juliol es tractarà com i quan s’endega.