ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Febrer 2019

La fruita dolça es mou

La fruita dolça es mou Josep Castells, amb presseguers a la finca d'Alcarràs/SILVIA BUTICA

ALBERT GARCIA/ Uns 600 productors interessats, que sumen prop de 1.400 hectàrees, s’han presentat per al pla d’arrencada de fruiters de préssec i nectarina, fins a la data del 18 de gener. Segons Unió de Pagesos, això demostra la magnitud de la tragèdia al sector de la fruita dolça, ja que el sindicat plantejava com a mínim un pla per a 2.000 hectàrees a tot l’Estat. El sindicat estima que si Catalunya té el 60 % de la producció del préssec i la nectarina (unes 24.000 hectàrees), l’Aragó en tindria gairebé el 40 % (unes 18.000 ha), on en podrien arrencar entre 800 i 900 hectàrees més. “Demanem al Ministeri d’Agricultura que sigui valent i que faci un pla d’arrencada de 3.000 hectàrees per a tot Espanya. Estem igual els pagesos de Seròs que els de Fraga”, apunta el responsable nacional del sector de la Fruita Dolça d’Unió de Pagesos, Francesc Pena.
ENS MANS DEL MINISTERI • Segons el full de ruta del Pla d’Acció de la Fruita Dolça de Catalunya, acordat el 2018 per organitzacions agràries, cooperatives i Departament d’Agricultura, quan el Ministeri doni el vistiplau, l’Administració catalana pot començar a fer les inspeccions i iniciar l’arrencada. El pla d’arrencada, un cop comunicat a la Comissió Europea, ha de ser pagat a parts iguals entre les administracions catalana i estatal. Les condicions de l’arrencada suposen un ajut de 5.000 euros per hectàrea de plantacions de préssecs i nectarina, amb un límit de tres hectàrees per arrencar per beneficiari. Aquest es comprometria a no plantar presseguers i nectariners durant quatre anys a tota la finca.
Tot i que el pla d’arrencada està previst que duri dos anys, 2019-2020, Pena assegura que tindria un efecte positiu ja en la campanya d’aquest estiu. “La situació és tan desesperada que si el Ministeri autoritza les inspeccions al Departament, durant el mes de febrer, els pagesos arrencaran. Perquè són varietats per les quals, majoritàriament, s’han perdut diners durant cinc campanyes”.
Així, l’efecte sobre la campanya de la fruita tindria repercussió en els preus d’aquest estiu, perquè els pagesos arrencarien varietats estacionals del pic de producció que coincideix amb la caiguda del consum, segons Francesc Pena: “Si traiem producció de l’època de màxima producció i mínim consum, final de juliol i principi d’agost, això ajudarà a mantenir el preus per damunt de cost fins al final de campanya”. Justament, abans del veto rus del 2014, Rússia, durant l’agost el seu mes més calent, absorvia uns 80 milions de quilos d’aquest pic de producció, quan, tant a l’àmbit català i espanyol, com de tots els països de la Unió Europea, queia la demanda.
UNIÓ DE PAGESOS AL CAPDAVANT • Va ser Unió de Pagesos qui, el desembre del 2017, va proposar tant al grup de treball del Departament d’Agricultura com al creat pel Ministeri, endegar un pla d’arrencada. També és qui, de bon principi, ha defensat que Catalunya creiï circumscripcions econòmiques i avui l’Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya [Afrucat], té, des del 2017, les circumscripcions del préssec i la nectarina, la de la poma i la de la pera. Afrucat, amb la col·laboració d’Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries i el Departament d’Agricultura, està fent un cicle de xerrrades per explicar com vol tirar endavant la circumscripció i quina extensió de norma proposa, les directrius d’obligat compliment per a tots els productors [vegeu pàgina del costat].
En primer lloc, l’extensió de norma ha de recaptar, per mitjà d’una taxa als productors, un diners que han de servir per una promoció del consum intern tant de la fruita de pinyol com de la poma i la pera. El sindicat, defensa, a més, mesures com prohibir la comercialització de la fruita de menor qualitat en situació de crisi de preus i establir, en general, nivells de sucres o penetrometria en funció de la destinació, si és mercat interior o per a l’exportació. El sindicat defensa que es fomentarà millor el consum intern a través d’incrementar la qualitat i collir millor: “La circumscripció econòmica ha de millorar la qualitat del producte, perquè si fem promoció i no el millorem, no servirà de res”, remarca Francesc Pena.
La circumscripció també ha de contribuir a obtenir les dades de producció per ordenar la campanya. El sindicat va aconseguir que el Departament d’Agricultura posés en marxa el 2017 l’Observatori de preus del préssec i la nectarina i el de la poma i la pera el desembre del 2018. La circumpscripció econòmica reforçaria el bon funcionament dels observatoris.
Complementàriament, el sindicat segueix altres línies de treball. Cada any fa un seguiment dels danys climàtics perquè cap població productora amb danys sigui exclosa de l’adequació de la fiscalitat. També incideix perquè el sector pugui recuperar el nivell d’ajut de les assegurances agràries. I, per acabar, cada any interposa denúncies davant les males pràctiques comercials.