ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Desembre 2018

Reclamen mesures a Madrid

Reclamen mesures a Madrid III Assemblea d'Unió d'Unions, celebrada el 22 de novembre/LA TERRA

ALBERT GARCIA (Madrid)/ La III Assemblea d’Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, celebrada el 22 i 23 de novembre a Madrid, va aprovar una plataforma reivindicativa de mesures estatals urgents, a proposta d’Unió de Pagesos, que inclou la correcció de l’aplicació de la Política Agrària Comuna [PAC] actual. Així, la coordinadora estatal reclama al Govern espanyol que els perceptors dels ajuts siguin aquells agricultors que obtenen almenys el 25% dels ingressos de les activitats agràries. Amb tot, vol que en establir aquest requisit no s’exclogui l’activitat agrària de sectors socials del món rural i que contempli una franquícia per a aquells que només obtenen fins a 1.250 euros anuals.
A més, la reivindicació per corregir l’aplicació actual de la PAC hauria d’establir pràctiques equivalents considerades com a pràctiques beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva.
En un altre ordre de coses, l’organització reclama al Govern de l’Estat que desenvolupi en la Llei de la cadena alimentària una regulació de la venda a pèrdues que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esglaó de la cadena alimentària. En el marc d’aquesta llei, Unió d’Unions defensa que, a l’Estat espanyol, es defineixi la posició de domini en la cadena alimentària com aquell que tingui una quota del 8 % del mercat.
Així mateix, Unió d’Unions exigeix la implantació d’un gasoil professional agrícola, ramader i forestal amb un impost especial d’hidrocarburs exclusiu de 0,021 euros per litre, el mínim establert per la Unió Europea, així com l’aplicació d’un IVA reduït del 10 %. I reclama fer extensiu aquest gasoil professional a tots els usos professionals de les explotacions (calefacció d’hivernacles i granges, vehicles de l’explotació, etcètera), també de l’aplicació de l’IVA reduït al conjunt de béns i serveis empleats en la producció, a excepció d’aquells als quals ja s’aplica un IVA superreduït.
Per acabar, la coordinadora agrària estatal reclama l’equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals quan aquests contractin treballadors per compte aliè enquadrats en la cotització del Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè del Règim General de la Seguretat Social.
EXECUTIVA ESTATAL RENOVADA • D’altra banda, la III Assemblea d’Unió d’Unions va renovar el 22 de novembre el càrrec al coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, com a membre de l’Executiva. La nova Executiva, integrada per set membres, ha elegit José Manuel de las Heras, de Unión de Campesinos de Castilla-León [UCCL], com a coordinador estatal, que continuarà la tasca al capdavant de l’organització. Els cinc membres restants de l’Executiva són: Alfredo Berrocal (Union de Agricultores y Ganaderos de Madrid [UGAMA]), Luís Cortés (Unión de Extremadura), Luis Navarro (Unió de Llauradors); els quals repeteixen, i entren com a nous, Antonio David de la Rosa (Agricultores y Ganaderos de Andalucía) i, per acabar, Valentín García (UCCL), ja que l’organització que té un coordinador estatal pot, a partir d’ara, proposar un altre membre a l’Executiva.
En la III Assemblea de la coordinadora estatal, Unió de Pagesos va comptar amb la delegació més nombrosa, 19 delegats del conjunt de 60, entre els 12 sindicats que integren Unió d’Unions. Enguany, la coordinadora estatal celebra el desè aniversari de la seva constitució, Unió de Pagesos en va ser organització impulsora i Joan Caball ha format part de l’executiva des del seu inici.
A banda de l’Assemblea, la reunió de delegats va servir per incloure dues jornades sobre la futura Política Agrària Comuna, posterior al 2020, on van participar representants de la Comissió Europea, del Ministeri d’Agricultura, de l’ambaixada francesa, dels departaments d’agricultura de Catalunya, País Valencià i Castella i Lleó, a més de diputats al Congrés i senadors dels partits polítics. L’organització agrària també va validar la seva posició respecte de la PAC del 2020 i amb la feina feta, el 26 i 27 de novembre el responsable d’Organització d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, juntament amb el coordinador estatal d’Unió d’Unions, José Manuel de las Heras, van portar la proposta a Brussel·les [vegeu pàgina del costat].
Finalment, durant la cloenda de l’Assemblea, Unió d’Unions va exigir als representants de tots els grups polítics del Congrés dels Diputats presents que instin el nou Govern de l’Estat a resoldre la deficient representativitat de les organitzacions agràries als òrgans consultius estatals, com a conseqüència de no haver democratitzat la interlocució, ja que molts dels representants no han estat sotmesos a l’escrutini, cosa que s’ha fet a Catalunya. Aquesta demanda, el coordinador estatal d’Unió d’Unions, la va fer explícita durant el discurs de cloenda al Secretari General del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Fernando Miranda, càrrec institucional assistent a l’assemblea [vegeu la pàgina del costat].