ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Desembre 2018

El preu de la carn de xai cau un 9% i denuncien pràctiques anticompetitives

El preu de la carn de xai cau un 9% i denuncien pràctiques anticompetitives LA TERRA/ARXIU

CRISTINA SEGURA/ En l’últim any, els preus en origen d’oví i cabrum s’han reduït, com a mínim un 9 %, segons va alertar Unió de Pagesos en un comunicat el 31 d’octubre. El sindicat va denunciar la crisi que pateix el sector, perllongada des de fa cinc anys i agreujada els tres últims, i el fet que s’hi afegeix la tendència a l’alça del cost de les matèries primeres per a alimentació per al bestiar.
El sindicat va advertir que entre la primera setmana d’octubre del 2017 i la mateixa del 2018, segons la Llotja de l’Ebre, el preu mitjà del xai d’11 quilos va passar de 5,69 a 5,19 euros per quilo viu, mentre que el preu mitjà del xai de 25 quilos va passar de 3,47 a 3,15 euros per quilo viu.
La situació dels baixos preus que es mantenen any rere any s’agreuja pel canvi en les tendències dels preus en dates com Setmana Santa o Nadal, en les quals millora la demanda. En els darrers anys, aquesta millora de preu ja no es produeix i els preus es mantenen a la baixa tot l’any.
En aquestes circumstàncies, i amb la proximitat de l’època nadalenca, el sindicat va demanar a l’Autoritat Catalana de la Competència [ACCO] que investigués si s’estan produint pràctiques anticompetitives en aquest sector. Cal analitzar si els baixos preus pagats al productor, i més en aquestes dates, responen a raons de mercat, tot i la baixa oferta en origen, i vistos els alts preus del producte per al consumidor.
OBSERVATORI DE L'OVÍ I CABRUM • Unió de Pagesos va insistir en la necessitat de transparència en la cadena de valor del sector, i entre altres mesures, va demanar al Departament la creació de l’Observatori de l’oví i el cabrum, reclamat fa temps pel sindicat. Aquesta mateixa petició la va reiterar en el marc de la Taula sectorial que va tenir lloc el 16 de novembre.
El sindicat també va recordar en aquesta reunió l’incompliment de la normativa d’etiquetatge sobre l’origen de la carn de xai i cabrit, que suposa un important greuge per al sector, ja que la producció del país, la qualitat de la qual és reconeguda com a superior a la d’altres països, es troba en inferioritat de condicions en no poder-se diferenciar de la resta. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a l‘Agència Catalana de Consum [ACC] que faci complir l’obligatorietat d’etiquetar aquesta carn per evitar el frau davant del consumidor.
El sindicat també va insistir a demanar a la Taula sectorial un ajut destinat a la pastura de sotabosc. Pel que fa a l’ajut associat de l’oví i el cabrum de la Política Agrària Comuna [PAC], va reclamar que la productivitat exigida torni als nivells del 2014 per tal de no excloure’n les explotacions extensives, menys productives per les característiques pròpies d’aquest sistema, així com les explotacions que han patit els efectes negatius de la vacunació contra la llengua blava, episodis de sequera o altres adversitats. Cal recordar que l’objectiu d’aquest ajut és el manteniment del nombre d’explotacions, així com el benefici mediambiental que produeixen els ramats i que, segons el Parlament europeu, s’ha de remunerar.
BESTIAR PER A REPOSICIÓ • Per al sindicat, el fet que el Ministeri d’Agricultura hagi aprovat que el bestiar venut per a reposició compti per al llindar mínim de productivitat de l’explotació a l’hora d’accedir als ajuts associats de la PAC, i que va recollir el Butlletí Oficial de l’Estat [BOE] el 9 de novembre, és positiu però encara insuficient. Unió de Pagesos considera que també cal incloure en aquesta categoria els animals per a reposició que es queden a l’explotació.