ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

09 Novembre 2018

Premien Boada i L'Olivera

Premien Boada i L'Olivera Caball, Boada, De Ahumada, Bergós, el 16 d'octubre/SÍLVIA BÚTIA

ALBERT GARCIA- Lleida (Segrià)/Unió de Pagesos va lliurar el 16 d’octubre, dia de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana, a les vuit del vespre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs [IEI], els Premis Nacionals Felip Domènech en defensa de la pagesia. Enguany, el jurat ha premiat l’ambientòleg Martí Boada en reconeixement de la tasca de divulgador científic, que situa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental, i L’Olivera Cooperativa, de Vallbona de les Monges (Urgell), en reconeixement d’un model d’agricultura amb dimensió social.
El lliurament dels premis va anar a càrrec del diputat Eloi Bergós, alcalde de Penelles (Noguera) en representació de la Diputació de Lleida i del coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball. Va amenitzar la vetllada el músic David Esterri, “Lo Pardal Roquer” i el periodista Josep Maria Sanuy va conduir la sessió.
Un anys més, també en aquesta segona edició, el guardó lliurat als premiats és obra de l’artista cerverí Xavier Badia, que es va inspirar en la terra i l’aigua, dos elements lligats a la figura de Felip Domènech. Es tracta de la peça que representa un puny que emergeix de l’aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada, i adquireix el significat de la lluita per una feina digna.
Justament, el sindicalista del Segrià, Josep Cabré, va glossar la figura de Felip Domènech Costafreda, desaparegut el 2013, a partir de la relació personal que hi va tenir. En va destacar el fet que donava ales als joves i n’incentivava l’esperit lliure. Cabré va explicar que calia fer un premi que garantís la pervivència d’una manera de fer política amb la llibertat i la humilitat que, segons ell, s’està perdent. “Em va donar tres consells per fer sindicat: ser-hi quan toca, fer-ho el màxim de bé i que no es noti que hi ets”, va explicar Cabré.
PERSONA DISTINGIDA/ Martí Boada (Sant Celoni, 1949) va recollir el Premi Nacional Felip Domènech 2018 a la persona. Doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, és director del grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia [ICTA] a la Universitat Autònoma de Barcelona [UAB], on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d’una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos.
Boada és autor de més d’una vuitantena de llibres de pensament i divulgació científica. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals, el 1995 va rebre el Premi Global 500 de les Nacions Unides de mans de Nelson Mandela. Actualment, treballa com a assessor de la UNESCO en l’àmbit de conservació de les reserves de la biosfera. El jurat destaca que Boada ha traslladat a la societat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals mantenen el paisatge i que la reculada de les tasques de la pagesia afecta negativament el sistema ecològic català.
ENTITAT DISTINGIDA • El director de L’Olivera Cooperativa, Carles De Ahumada, va recollir el Premi Nacional Felip Domènech 2018 a l’entitat. L’Olivera va néixer el 1974, s’ha dedicat al cultiu, la transformació i la comercialització de vins i olis de gran qualitat en combinació amb la integració laboral que atén persones discapacitades. El jurat remarca que els vins i els olis són innovadors, han estat una font d’inspiració per al sector, on agricultura i món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans.
El jurat també destaca que l’equip de L’Olivera, conscient que treballa en l’entorn privilegiat de Vallbona de les Monges (Urgell), patrimoni de la ruta del Cister, ha fet de la seu de la cooperativa un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d’entitats on, entre altres, s’hi va redactar el 2004 el Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI i el 2015 el Compromís per Lleida, a més d’organitzar-hi activitats artístiques i culturals.
Han actuat com a jurat dels Premis Felip Domènech 2018 Ignasi Aldomà, geògraf de la Universitat de Lleida, Josep Maria Escribà, activista vinculat al debat de la gestió de l’aigua, Josep Ramon Gallart, de l’Agrupació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida, Emili Pijuan, president de la cooperativa La Comasala d’Artesa de Lleida, Josep M. Segués, de Pagesia Gran d’Unió de Pagesos, Josep M. Teixidó, coordinador d’Unió de Pagesos al Segrià i Josep Carles Vicente, responsable d’Organització i Comunicació d’Unió de Pagesos.
Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l’objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d’una manera honesta, senzilla i amb companyonia. La primera edició dels premis va guardonar el tècnic agrònom de viticultura Agustí Villarroya, i el Parc Agrari del Baix Llobregat.