ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

09 Novembre 2018

Insten a revertir les immatriculacions

Insten a revertir les immatriculacions Comissió de Justícia del Parlament, el 18 d'octubre/LATERRA

MARIA CARRERAS/ El 18 d’octubre, Unió de Pagesos va comparèixer a la Comissió de Justícia del Parlament per traslladar als diputats l’abast de la problemàtica de les immatriculacions efectuades il·legítimament per part de l’Església catòlica del 1946 al 2015, així com per instar els representants polítics a emprendre mesures per abordar la problemàtica. El coordinador nacional, Joan Caball, va donar la paraula al membre de la Permanent comarcal del Bages d’Unió de Pagesos, Joan Casajoana, que va ser qui va destapar la qüestió a Catalunya el passat abril [vegeu La Terra núm. 445] i, com a convidat del sindicat, al membre de l’Executiva de Recuperando, la coordinadora estatal per a la recuperació del patrimoni immatriculat per l’Església catòlica, Andrés Valentín [vegeu l'Entrevista].
ACTUALITZACIÓ DE LES XIFRES • Si en l’última edició de La Terra, del 14 de setembre, parlàvem de 106 patrimonis immatriculats al Bages i de 22 a l’Anoia pel Bisbat de Vic, els últims 25 anys, les investigacions del sindicat des de llavors fins a dia d’avui han doblat amb escreix les xifres. Unió de Pagesos ja ha comptabilitzat que entre el Bisbat de Vic i el de Solsona han immatriculat prop de 430 patrimonis, a les comarques del Bages, l’Anoia i el Berguedà: 203 ermites, esglésies i capelles, 52 cases rectorals i rectories, 95 terrenys i finques, i 50 cementiris, a més d’horts, coberts i alguns habitatges.
A més, el Bisbat de Barcelona, el 24 d’octubre, va reconèixer que del 1998 al 2015 va immatricular 133 béns, entre els quals la Catedral de Barcelona.
PETICIONS • “L’Església ha robat, ha espoliat patrimoni públic i privat de manera il·legítima i il·legal i amb total indefensió dels afectats. La Comissió de Justícia s’ho ha de prendre seriosament i treballar per conèixer el conjunt d’immatriculacions que l’Església ha efectuat a Catalunya”, va dir Casajoana a la Comissió de Justícia. I va continuar interpel·lant els diputats, com a contrapart que són de la problemàtica, a emprendre un seguit de mesures [per més detall, llegiu el bitllet sindical], entre les quals, que el Parlament aprovi una resolució contra les immatriculacions, així com que els grups parlamentaris esperonin els ajuntaments a aprovar una moció contra les immatriculacions de l’Església i en defensa dels béns patrimonials de l’àmbit local.
També cal destacar que dos dies abans de la Comissió, el 16 d’octubre, Unió de Pagesos es va reunir amb la consellera de Justícia, Ester Capella, la qual va veure amb bons ulls les peticions del sindicat i es va comprometre a assumir el mandat del Parlament sobre aquesta qüestió.
REPTES IMMEDIATS • Tant Unió de Pagesos com la coordinadora estatal Recuperando estan esperant que el Govern central publiqui la llista dels béns immatriculats, com es va comprometre el 21 d’agost en compliment de l’acord de la Comissió de Justícia del Congrés. El sindicat insisteix que la llista és insuficient i que per saber l’abast real de l’afectació ha d’anar acompanyada de les notes simples informatives dels registres de la propietat. Per al sindicat i Recuperando, el fet de disposar d’aquesta informació és cabdal per aconseguir l’objectiu final, que en paraules d’Andrés Valentín és: “Retroreure la titularitat de tots els béns immatriculats al titular original i, a partir d’aquí, que l’Església registri aquells dels quals pugui defensar que té titularitat de domini suficient”.
Per analitzar aquesta qüestió i altres temes, Recuperando ha convocat dos actes a Saragossa: el 10 de novembre, una trobadade càrrecs públics per coordinar millor iniciatives i compartir experiències, i el dia següent, la 3a Assemblea de la coordinadora.