ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

21 Setembre 2018

Clam contra els danys de fauna

Clam contra els danys de fauna Manifestació del 31 d'agost a Vielha (Val d'Aran)/GORKA MARTÍNEZ

CRISTINA SEGURA/ Prop de 500 persones van participar el 31 d’agost a la manifestació que va recórrer el centre de Vielha (Val d’Aran), convocada per Unió de Pagesos, per exigir un canvi urgent en la política de gestió de la fauna salvatge protegida, tenint en compte que els atacs d’os han augmentat considerablement els últims mesos. Aquest fet comporta danys directes per al bestiar, però també d’altres indirectes per al ramader, com l’increment de despeses a causa de les mesures extraordinàries de protecció dels animals que ha d’adoptar, i fins i tot l’abandó de les pastures en alguns casos. Amb el lema El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna!, l’acció va comptar amb la presència d’organitzacions i entitats com l’Associacion de Criadors de Cavall Pirinenc Català dera Val d’Aran, l’Associació per a la Salvaguada del Patrimoni d’Arieja-Pirineus, de França, entitat que denuncia des de fa anys els danys de l’os en aquesta zona; el sindicat UAGA d’Osca i la Plataforma para la Defensa de la Ganadería Extensiva d’Aragó, a més del síndic d’Aran, Carlos Barrera.

CAPTURA DE GOIAT • La iniciativa de la manifestació i les xerrades informatives prèvies organitzades a l’agost a Vielha, la Pobla de Segur (Pallars Jussà), Vilaller (Alta Ribagorça) i Llavorsí (Pallars Sobirà), van sorgir a la reunió de l’equip de treball de fauna a Sort el 26 de juliol. El sindicat ja havia demanat a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el marc de la Taula Agrària del 6 de juliol, que intercedís davant del Departament de Territori i Sostenibilitat perquè aquest actués  a causa dels greus perjudicis que provoca la fauna a l’activitat agrària.
Per tal de fer compatible l’activitat productiva a les comarques de muntanya amb la protecció de la biodiversitat, el sindicat també va reclamar en la protesta de Vielha la captura de l’os Goiat, alliberat el juny del 2016 en el marc del programa Piros Life, i que es posi fi a l’alliberament d’altres exemplars si suposen un risc per a la ramaderia. El 9 de juliol, Unió de Pagesos també va participar en una reunió amb els ramaders de muntanya convocada pel síndic d’Aran per abordar la posició davant els danys causats per l’os Goiat els últims mesos.
Un altre punt de les reivindicacions del sindicat insta l’Administració a una previsió de mesures davant els primers atacs del llop a Catalunya per evitar situacions greus com les que pateixen altres zones de l’Estat espanyol i de França.
Pel que fa a la població de voltors, el sindicat reclama que s’analitzi la capacitat del medi de mantenir-los sense perjudicar els ramats, amb vigilància extrema en les zones de risc per part dels agents rurals i que, si és necessari, es foragitin.

CRIDA A FER DENÚNCIES • El sindicat va insistir a fer una crida perquè els ramaders amb animals afectats denunciïn com més aviat millor els atacs per tenir opcions per ser compensats, però sobretot per donar a conèixer aquest problema i poder tenir una visió real dels danys que provoquen les diferents espècies. Cal tenir en compte que molts atacs encara no es denuncien. El 2017 només es va fer en 89 casos, dels quals l’Administració en va considerar positius 55 (48 d’os, un de voltor i sis de llop), i els va compensar amb uns 23.000 euros, mentre que des del gener fins a l’agost del 2018 les sol·licituds de compensació de danys ja han estat 69: 49 per afectació d’os, 18 per voltors i dos per llop, segons dades del Departament de Territori. En aquest sentit, Unió de Pagesos també reclama a l’Administració que, a part de destinar els recursos humans i econòmics necessaris per a les mesures de prevenció i reducció dels danys a les explotacions, si aquests s’han produït, que es compensin  i es millori la transparència i els protocols en la gestió d’aquests danys. Així, una demanda reiterada del sindicat és que tant la valoració com l’informe pericial dels danys el faci, com preveu la norma, personal competent, que haurien de ser veterinaris.
Unió de Pagesos també denuncia que en els últims mesos s’han intensificat els casos de malalties, com la tuberculosi, entre el bestiar d’algunes explotacions que podrien haver-se encomanat de la fauna salvatge, protegida o cinegètica, a causa de l’estreta convivència que s’hi estableix. Cal recordar que els ramats estan obligats a passar tots els controls sanitaris previstos en la normativa europea.

PAPER DE LES PASTURES • El sindicat insisteix que cal valorar la importància del manteniment de l’agricultura i la ramaderia extensiva pel paper fonamental que tenen les pastures en la gestió de les zones de muntanya, pel manteniment que es fa del paisatge, de la biodiversitat, de la reducció del risc d’incendis, i per a l’economia d’aquestes comarques. Per aquest motiu, considera imprescindible i urgent un replantejament en la gestió de la fauna salvatge, tant en les zones de muntanya com a la resta del territori.