ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

14 Juny 2018

Aconsegueixen que l'àmbit de protecció del bitó no inclogui per error els camps d'arròs

Aconsegueixen que l'àmbit de protecció del bitó no inclogui per error els camps d'arròs Mapa de les àrees crítiques del bitó corregit al delta de l'Ebre/TERRITORI I SOSTENIBILITAT

CRISTINA SEGURA/ Unió de Pagesos i l’associació de productors arrossaires Prodelta han aconseguit que el Govern hagi corregit el mapa de delimitació de les àrees anomenades crítiques i sensibles d’acord amb el Pla de recuperació del bitó, un ocell d’aiguamoll protegit, tenint en compte el Decret 259/2004, del 13 d’abril, segons va explicar el sindicat en un comunicat el 18 de maig.
El bitó és un ocell en perill d’extinció que viu en canyissars de llacunes. Per error, la delimitació de les àrees crítiques i sensibles del Pla de recuperació d’aquesta espècie va incloure camps d’arròs de les zones dels Aiguamolls de l’Empordà i del delta de l’Ebre. Els responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat van informar l’11 de maig al sindicat del canvi del mapa de delimitació de les àrees crítiques.
El 2004, a l’hora de delimitar cartogràficament les àrees previstes incloses en el Pla de recuperació del bitó, l’Administració va considerar àrea crítica i sensible un àmbit més ampli que el dels canyissars, que incloïa camps d’arròs. El sindicat va demanar al febrer passat, tant al Departament de Territori com al d’Agricultura, que delimitessin les àrees crítiques i sensibles d’acord amb el Pla de recuperació del bitó, per evitar que l’aplicació de fitosanitaris en camps d’arròs es considerés erròniament un incompliment del Decret. Amb el canvi aprovat, les noves àrees de protecció es limiten a les zones d’aiguamolls i, per tant, ja no afecten les parcel·les agrícoles.
A Catalunya, el bitó (Botaurus stellaris) es distribueix en dues àrees de presència habitual; a l’època de cria, als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del delta de l’Ebre, i una altra a l’hivern, al delta del Llobregat. La pagesia conviu amb la presència d’aquest ocell sense cap problema per a l’agricultura, tal com passa amb d’altres espècies d’ocells.
TAULA SECTORIAL • Unió de Pagesos va demanar al Departament d’Agricultura la confecció d’un cens de flamencs amb l’objectiu d’avaluar la necessitat d’adoptar mesures per disminunir els danys que provoca aquesta espècie al conreu de l’arròs, en el marc de la Taula sectorial de l’arròs que va tenir lloc el 28 de maig a Tortosa (Baix Ebre), després de dos anys sense reunir-se. El sindicat va fer aquesta proposta tenint en compte que, segons les dades del mateix Departament, les hectàrees afectades per aquesta espècie protegida han augmentat en els últims anys.
Unió de Pagesos va recordar en la Taula sectorial que per als productors d’arròs, els costos que els representa haver de foragitar aquestes dues espècies poden arribar als 55 euros per hectàrea. Per aquest motiu, també va demanar al Govern que compensés els danys dels flamencs, que es mengen la planta quan comença a sortir, a través del sistema del lucre cessant, de la mateixa manera que està establert per compensar els danys de la polla blava. Ara, la compensació pels danys dels flamencs consisteix a abonar la llavor per ressembrar la planta, amb les consegüents despeses i treball afegit que comporta.
AUTORITZACIÓ DE FITOSANITARIS • Pel que fa al seguiment de la presència del cargol poma, una altra de les qüestions tractades en la Taula sectorial, després que el Departament d’Agricultura fes balanç de les actuacions contra aquesta plaga tant al marge dret com a l’esquerre del delta de l’Ebre els últims mesos, Unió de Pagesos va recordar que calia seguir treballant per erradicar-la.
El sindicat també va valorar de manera positiva l’aprovació de l’autorització excepcional dels fitosanitaris Oxadiazona i Propanil per part del Ministeri d’Agricultura, que havia reclamat Unió de Pagesos al febrer, i que permetrà una millora en el conreu.