ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

15 Maig 2018

Alerten de l'impacte sanitari a la ramaderia extensiva per l'excés de fauna salvatge

Alerten de l'impacte sanitari a la ramaderia extensiva per l'excés de fauna salvatge Ramaderia extensiva/ARXIU-UNIÓ DE PAGESOS

MARIA CARRERAS/Davant de la recent detecció de tubercu·losi en fins a nou explotacions de ramaderia extensiva de la zona de l’Alt Urgell i el Pallars, Unió de Pagesos insisteix al Govern que cal que treballi per reduir la població de fauna salvatge. Així ho va traslladar la responsable del Boví d’Unió de Pagesos, Raquel Serrat, el 9 d’abril, a la reunió convocada per la Junta del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i el responsable de Medi Natural del sindicat, Ramon Comes, el 19 d’abril, en una reunió amb la directora general d’Ecosistemes forestals i gestió del medi, Montserrat Barniol.
Els ramaders de muntanya veuen com la fauna salvatge ha fet revifar un seguit de malalties, com la tuberculosi o la brucel·losi, que havien aconseguit erradicar o minimitzar després de molts esforços, fet que implica, no només el sacrifici de l’animal malalt, sinó també la immobilització de tota l’explotació, amb el cost que suposa haver de comprar aliment per la impossibilitat de sortir a pasturar. Aquesta circumstància, sumada al fet que les indemnitzacions estan molt per sota del cost de l’animal i a les limitacions en les transaccions comercials, situen les explotacions afectades al límit de la viabilitat.
“La gent està preocupada i desanimada. La solució passa per la reducció de la fauna salvatge, i per això, cal que el Departament comenci a actuar ara mateix”, explica Raquel Serrat.
Una de les mesures que ha demanat Unió de Pagesos al Govern és que augmentin la presa de mostres per poder valorar la incidència de la tuberculosi en la població de fauna salvatge, com es va comprometre el Departament d’Agricultura, l’octubre del 2017. De fet, a la reunió del 19 d’abril, Barniol va afirmar que ja havien augmentat el nombre de mostres i que, a més, emprendrien unes mesures per reduir la població que quedarien incloses en un pla pilot que estan acabant de redactar.
La fauna salvatge també provoca una competència creixent per l’aliment amb la ramaderia extensiva: a banda dels danys en els camps de farratge, l’obligació forçosa d’haver de compartir l’aigua i les pastures comporta un risc sanitari. I, per acabar-ho d’adobar, la ramaderia està exposada als atacs d’ossos, voltors i llops, amb els consegüents efectes secundaris (mort de l’animal, avortaments, lesions, pors, dispersió dels animals...).
FAUNA CINEGÈTICA • A la reunió del 19 d’abril, amb la directora general d’Ecosistemes forestals i gestió del medi, el responsable de Medi natural del sindicat, Ramon Comes, va tornar a insistir que cal reduir la sobrepoblació de fauna cinegètica, especialment senglars i conills, que continuen causant molts danys.
Sobre l’aplicació del pla de prevenció de danys de fauna cinegètica —tema central de la reunió—, el sindicat va apuntar que cal accelerar la creació d’òrgans per coordinar i discutir les actuacions a les zones de seguretat (com ja s’ha fet a la de Montroig-Cambrils), i que els serveis territorials impulsin els plans pilot per afrontar eficient­ment la problemàtica de danys de determinades espècies en territoris concrets.
MANIFESTACIÓ CONTRA ELS DANYS DE L'ÓS • El 30 d’abril, Unió de Pagesos va participar en una manifestació a Pau (Occitània, França) contra els danys de l’os als ramats del Pirineu, convocada per l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni d’Arieja-Pirineus, després que el Govern francès anunciés la reintroducció de dos ossos a Béarn (departament dels Pirineus Atlàntics) la propera tardor. En els parlaments, el responsable d’Organització del sindicat, Carles Vicente, va defensar la tasca que fa la ramaderia en la conservació del medi ambient i va demanar solucions urgents contra els danys de l’os als ramats.