04 Maig 2018

Unió de Pagesos insisteix a demanar a ajuntaments i consells comarcals que comprovin si han hagut més immatriculacions d’esglésies per part del Bisbat de Vic

El coordinador del Bages del sindicat i el pagès afectat, a la roda de premsa d'avui El coordinador del Bages del sindicat i el pagès afectat, a la roda de premsa d'avui

Unió de Pagesos demana tant a ajuntaments com a consells comarcals i propietaris de cases pairals i masies que acudeixin al Registre de la Propietat per comprovar si s’han produït immatriculacions d’ermites i cases per part del Bisbat de Vic, a més de les que es van fer de dues esglésies i una casa al Bages denunciades pel sindicat. En aquest sentit, diverses persones ja s’han posat en contacte amb Unió de Pagesos per tal d’informar-se sobre aquestes actuacions.

 

El sindicat assessorarà els afectats valorant-ne la legalitat i les possibilitats de revertir les posibles immatriculacions del Bisbat de Vic. Cal recordar que aquest bisbat està format per 10 arxiprestats amb municipis a les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Ripollès, Segarra, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

 

Unió de Pagesos considera que aquestes actuacions podrien suposar presumptament un espoli de bens privats o públics i denuncia la manca de col·laboració per part de la majoria dels Registres de la Propietat consultats, ja que són molt restrictius a l’hora de facilitar informació global sobre les immatriculacions de l’Església, situació que causa indefensió a la pagesia perjudicada.

 

El sindicat va denunciar el 27 d’abril que el Bisbat de Vic havia immatriculat en el Registre de la Propietat l’església de Sant Pere de Vallhonesta i la casa que hi ha a la mateixa parcel·la, de 731 metres quadrats, a Sant Vicenç de Castellet, el propietari de les quals és Joan Casajoana, a més de l’ermita de Sant Jaume del Clot del Grau, a Castellfollit del Boix.

 

Joan Casajoana ha mostrat avui, en roda de premsa a Manresa, una trentena de documents per acreditar que tant l’església de Sant Pere de Vallhonesta com la casa que hi ha a la parcel·la són de la seva propietat i pertanyen a la seva família des de fa diverses generacions. Aquests documents ja els va aportar als representants del Bisbat en dues reunions mantingudes al setembre passat.