22 Març 2018

Unió de Pagesos obre la convocatòria dels Premis Nacionals Felip Domènech 2018 a la persona i a l'entitat que han defensat la pagesia

Guardó: obra de Xavi Badia, del taller La Gàrgola de Cervera (Segarra) Guardó: obra de Xavi Badia, del taller La Gàrgola de Cervera (Segarra)

Unió de Pagesos ha obert la convocatòria dels Premis Nacionals Felip Domènech 2018 a la trajectòria d'una persona i una entitat en defensa de la pagesia. Les entitats proposants de les candidatures tenen de termini per presentar-les fins al 29 de juny. L'acte de lliurement dels premis es farà el 16 d'octubre i servirà de punt de trobada de les entitats del país que, d'una manera directa o indirecta, conformen l'entramat del sector agrari català.

 

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d'una forma honesta, senzilla i amb companyonia. La primera edició dels premis va guardonar el tècnic agrònom de viticultura, Agustí Villarroya, i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

 

Aquests premis nacionals han de servir per projectar el llegat humà de Felip Domènech (Artesa de Lleida, 1951-2013) en benefici de la pagesia del futur. Domènech va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura.

 

Bases 2018:

-       Unió de Pagesos de Catalunya atorga cada dos anys el premi Felip Domènech Costafreda en dues modalitats: persona i entitat.

-       Formen part del jurat persones rellevants del món agrari i rural de Catalunya.

-       Poden ser presentades per a la candidatura, en cadascuna de les dues modalitats respectives, persones i entitats compromeses en la defensa de la pagesia de Catalunya.

-       El premi també podrà ser a títol pòstum.

-       Les candidatures al Premi Felip Domènech Costafreda les presenten entitats del món agrari de Catalunya, o els membres del jurat, i han d'incloure un currículum de la persona candidata o un report sobre l’entitat candidata. El proposant haurà d’afegir el motiu pel qual creu que la seva proposta pot optar al premi.

-       Les propostes es poden presentar fins al 29 de juny, i s'han d'adreçar a la Unió de Pagesos de Catalunya, per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. i a qualsevol oficina del sindicat.

-       El jurat serà l’encarregat d’estudiar les candidatures i de proclamar el vencedor.

-       Si el jurat ho considera oportú, el premi es podrà declarar desert.

-       El lliurament de la distinció als premiats serà en un acte públic el dia 16 d’octubre, dia de Sant Galderic, festa dels pagesos i Dia Mundial del Pa

Atorgament del premi

El jurat estudiarà les candidatures proposades i en farà una primera selecció de tres noms, que esdevindran les candidatures finalistes. Posteriorment, realitzarà una votació final i escollirà els premiats en les dues categories.

L'acord d'atorgament ha de ser adoptat per majoria simple dels vots emesos.

Composició del jurat

-       Membre de l’executiva nacional del sector de la gent gran d'Unió de Pagesos.

-       Membre de l’Agrupació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida.

-       Responsable de Comunicació d'Unió de Pagesos de Catalunya.

-       Persona vinculada al món de l’aigua i la pagesia.

-       Membre del món cooperatiu.

-       Membre de la Universitat de Lleida.

-       Coordinador comarcal del Segrià d'Unió de Pagesos de Catalunya.

Cap membre del jurat podrà optar al premi.

Premi

El premi és el reconeixement públic a la trajectòria.

El guardó és obra de l'artista Xavier Badia: "Peça realitzada amb resina, és un puny que emergeix de l'aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada; adquireix el significat de la lluita per la feina digna".