ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

15 Març 2018

Porten a debat l’impacte de la nova tecnologia genètica en agricultura

CLARA MACAU- Castelldefels (Baix Llobregat)/Unió de Pagesos va organitzar, els dies 26 i 27 de gener, les jornades “Sobirania alimentària a debat”, a l’Escola Superior d’Agricultura, a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, Can Comas, i a Barcelona, per tractar l’estat actual del debat científic, ambiental i legislatiu sobre biotecnologia aplicada al sector agroalimentari.

CONCENTRACIÓ EMPRESARIAL • El pagès i expert en biotecnologia agrícola, Guy Kastler, i els científics Rosa Binimelis i Diego Bárcena, van ser els protagonistes d’un debat científic, el divendres 26 al matí. Van exposar el funcionament de les tècniques per crear organismes modificats genèticament [OMG] i en van debatre avantatges i riscos.
L’activista francès va subratllar que la propietat intel·lectual de les patents dona un gran control a les multinacionals de les llavors: “L’any 2010, només tres empreses concentraven més del 50 % del mercat mundial de les llavors”.
A la tarda, el debat es va traslladar a la pagesia, que va coincidir a cloure que que el debat sobrepassa el sector ecològic i ha de convertir-se en una agenda de tots els sectors i, fins i tot, de tota la societat. Amb aquest ànim, l’acte va acabar el dissabte 27 amb un debat públic i una carxofada ecològica oberta al barri de Sants de Barcelona. Unes 150 persones van participar a les activitats.

TECNOLOGIA CRISPR •  La tecnologia de manipulació de cèl·lules CRISPR és l’últim avenç en biotecnologia, i el responsable del sector d’Ecològic del sindicat al Baix Llobregat, Olivier Chantry, va ser crític amb la seva desregulació:  “La indústria pressiona la Unió Europea perquè no legisli el seu ús com a OMG, ja que no altera el genoma entre diverses espècies, mentre que entitats com IFOAM defensen que sí que és un OMG, en la mesura en què implica la manipulació genètica d’un organisme”.