ltonlineok2   Selecció de continguts on-line

 

13 Juliol 2016

Les mesures de la Comissió, insuficients

Les mesures de la Comissió, insuficients Préssecs plans collits a Alpicat (Segrià) el 4 i 5 de juliol

REDACCIÓ / En comunicat emès el 14 de juny, Unió de Pagesos considera insuficients les mesures previstes per la Comissió Europea en la pròrroga dels ajuts per retirada de fruita dolça i cítrics com a conseqüència del veto rus a les importacions. Aquestes mesures servirian perquè, en cas d’un tercer any consecutiu de crisi, els preus en origen no baixin per sota dels preus de retirada, llindar que ja és ruïnós per al sector productor perquè per cada quilo que es retira el pagès hi posa 10 cèntims de la seva butxaca per arribar a cobrir els costos de producció (el preu de retirada màxim és de 26,9 cèntims d’euro per quilo de préssec i nectarina, 16,98 cèntims per quilo de poma i 22,16 cèntims per quilo de clementina).

El sindicat alerta que l’any passat es va esgotar la quota de 38.000 tones per retirar préssec i nectarina a l’Estat espanyol, i que aquest any, la quota s’ha limitat a 11.500 tones, un 61 % menys. L’any passat es van retirar més de 5.000 tones de poma i pera, però la quota d’aquest any es redueix a 2.300 tones de poma i pera per a retirades. Pel que fa als cítrics, es van retirar més de 35.000 tones i la quota per a enguany és de 16.600 tones. Unió de Pagesos reclama que, en cas necessari, la Comissió permeti ampliar la quota als Estats que més la usin, com l’Estat espanyol. 

Justament, davant la insuficient actuació de la Comissió Europea, Unió de Pagesos va reiterar el 16 de juny el suport a la iniciativa de la cooperativa de segon grau Fruits de Ponent de portar l’executiu europeu davant el Tribunal General de la Unió Europea per no haver gestionat ni regulat millor les situacions de crisi de preus en el sector de la fruita dolça que s’han produït en les dues darreres campanyes com a conseqüència del veto rus a les importacions de la Unió Europea. 

 

MESURES ESTRUCTURALS • Amb tot, el sindicat considera que el veto rus no deixa de ser un component més que afecta la crisi de preus en origen, però el factor principal rau en una manca de lliure competència entre les diferents baules de la cadena agroalimentària, cosa que provoca abusos de posició de domini, que permeten oprimir el sector productor. Per això, Unió de Pagesos reclama que la Comissió actuï urgentment per recuperar el preu en origen del préssec, la nectarina, la poma i els cítrics, per sobre els costos de producció i garantir l’activitat agrícola de la pagesia d’aquests sectors i d’altres, també en crisi. Per a Unió de Pagesos, entre les mesures que permet l’Organització Comuna de Mercats de productes agraris del 2013, per recuperar els preus en origen del sector de la fruita fresca, la Comissió Europea hauria d’introduir l’aixecament de les normes de competència a les organitzacions de productors a l’hora d’arribar a acords sobre retirades de mercat o distribució gratuïta, o normes de comercialització més estrictes; la suspensió temporal dels drets d’importació de poma, préssec i nectarina i cítrics de fora de la Unió Europea; fer ús dels fons de reserva de crisi per atorgar liquiditat als productors; i, sobretot, regular les relacions comercials dins la cadena alimentària en l’àmbit europeu. 

El sindicat defensa que cal una regulació europea que inclogui l’establiment d’una quota de mercat a partir de la qual es consideri que la gran distribució i l’agroindústria tenen un abús de posició de domini (com ja està establert pel sector productor), una definició de venda a pèrdues que inclogui tots els costos de logística i distribució, unes obligacions contractuals equitatives entre productor i comprador i uns terminis de pagament de 30 dies obligatoris per a la fruita fresca dins de tota la Unió Europea.