01 Agost 2017

Unió de Pagesos insisteix a reclamar al Govern la indemnització pel període improductiu dels ramaders afectats per la grip aviària

Unió de Pagesos insisteix a demanar al Govern català que es compensi els ramaders afectats pel brot de grip aviària del febrer amb una indemnització pel període improductiu en concepte de lucre cessant per la restricció d’activitat que va comportar el focus en les explotacions on es va detectar.

 

Per al sindicat, cal tenir en compte que els ramaders afectades pel brot de grip aviària han tingut l’explotació buida des de finals de febrer fins al juny, i tot i que el 14 de juliol se’ls va abonar la indemnització pels animals sacrificats, durant aquests mesos han hagut de fer front a les despeses corrents d’una explotació: seguretat social i sous dels treballadors, assegurances de maquinària, edificis i animals, impostos, i arrendaments de terres en alguns casos, a més de costos financers i d’assessorament professional, entre altres. Molts d’ells disposen de petits escorxadors; per tant, a les despeses habituals de les granges cal sumar-hi les d’aquestes instal·lacions.

 

D’altra banda, Unió de Pagesos també demana al Departament d’Agricultura establir un protocol d’actuació davant d’un altre possible brot de grip aviària, que hauria d’incloure mesures preventives i de seguretat, a més de rapidesa en l’abonament de les indemnitzacions i la compensació pel període improductiu que se’n pugui derivar.

 

El virus de la grip aviària es va detectar al febrer en 10 granges d’ànecs catalanes, nou de les quals a les comarques de Girona i una al Vallès Oriental. D’aquestes, vuit eren d’engreix i dues de recria.

A Catalunya hi ha 120 explotacions d’ànecs, segons dades del Ministeri d’Agricultura. El 2016 es van sacrificar a Catalunya 179.370 ànecs, segons el Departament d’Agricultura, dels quals 82.720 a les comarques de Girona, 84.770 a les de Barcelona, 1.150 a les de Lleida i 10.730 a les de Tarragona.