28 Juliol 2017

Unió de Pagesos reclama al Ministeri d’Agricultura la retirada urgent de préssecs i nectarines per frenar la crisi de preus

Unió de Pagesos considera que les mobilitzacions d’avui, a les 10 hores, davant diversos supermercats a Lleida, són la resposta a les males pràctiques de la gran distribució alimentària i la crisi de preus que, com a conseqüència, s’ha instal·lat al sector de la fruita dolça. 

El sindicat manifesta que els grans distribuïdors treuen profit d’una situació avantatjosa dins el mercat europeu per imposar condicions de compra i venda desiguals i exercir una competència deslleial que afecta els seus proveïdors. En aquests moments, el sector de la pagesia ven productes agraris de qualitat a un preu de mercat situat sota per sota del seu cost real, amb una diferència del 700 % respecte del valor d’origen.

Les autoritats competents catalana, estatal i europea permeten, per omissió, el desenvolupament anòmal i desigual del mercat de la fruita dolça. D’aquesta situació se’n ressenten nombroses explotacions i famílies, responsables d’un sector que és un dels principals motors de la producció a Catalunya. 

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), per tant, que activi de manera urgent el mecanisme extraordinari de retirada de préssecs, nectarines, préssecs plans i nectarines planes per a la distribució gratuïta per la via de la transformació.

Malgrat tot, el sindicat valora l’existència de l’observatori agroalimentari de preus de referència, una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l’Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.