12 Gener 2017

#MarxaPagesa 26, 27 i 28 de gener

MARIA CARRERAS/ Amb el lema Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, el sindicat ha convocat la pagesia de tot Catalunya i la societat civil en general a participar a la Marxa Pagesa que a partir del 26 de gener transcorrerà diversos punts del territori, fins a arribar, el dia 28, a Barcelona. Amb aquesta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític que viu Catalunya. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d’incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les. A més, la mobilització també respon a un clima general de descontentament per aspectes com la mala gestió de la sobrepoblació de la fauna, la desatenció del Govern a les prioritats del sector que s’han traduït en la retallada d’ajuts tan importants com els agroambientals, els ajuts a la modernització o els ajuts compensatoris per a zones de muntanya i desfavorides, l’abús de la gran distribució i l’agroindústria, el mal funcionament de les llotges, el preu abusiu de l’energia, l’arbitrarietat a l’hora de regular l’activitat agrària, o el menysteniment dels espais agraris, per mencionar alguns motius [vegeu el desenvolupament dels agruments al Manifest, pàgines 4 i 5].
LES COLUMNES • La Marxa Pagesa iniciarà la ruta cap a Barcelona el 26 de gener des de diverses poblacions de tots els territoris de Catalunya: Terres de l’Ebre, Plana de Lleida, comarques de muntanya, Catalunya central, Camp de Tarragona, comarques de Girona i Àrea metropolitana. Així des de cada territori s’articularà una columna o més d’una amb l’objectiu d’anar sumant gent i tractors al llarg del recorregut fins al destí final, Barcelona.
Com a organitzador, Unió de Pagesos ha previst tant els punts on es podrà menjar i pernoctar, com els punts de proveïment de carburant. A més, també hi ha concertades trobades amb els alcaldes de les poblacions per on passarà la Marxa Pagesa per lliurar-los el Manifest de la mobilització i, en alguns llocs, lectures públiques. Entre les activitats que es duran a terme durant la Marxa destaca el tast de productes de temporada i proximitat que tindrà lloc a Badalona, la tarda del dia 27, i l’assemblea de Molins de Rei també del dia 27. A totes les poblacions on s’hi farà nit, es des‑­envoluparan assemblees, tant la nit del 26 com la del 27  (vegeu el mapa per conèixer les diferents columnes i els trajectes que s’efectuaran. Atenció: les dades del mapa poden variar; són les que es diposaven en el moment del tancament d’aquesta edició de La Terra).
ACTE A BARCELONA • Ja més a prop de Barcelona, després d’agrupar-se i haver fet nit el dia 27 a Molins de Rei (Baix Llobregat), a Badalona (Barcelonès), i davant de l’agrobotiga La Perpetuenca, de Santa Perpetua de Mogoda (Vallès Occidental), el matí del dissabte 28, les diferents columnes emprendran la marxa cap a Barcelona, on entraran per diversos punts de la ciutat segons la seva procedència. Cap a les 11.30 h està previst que comenci l’acte final de la Marxa Pagesa, al qual, a banda de representants sindicals, també hi ha convidants representants polítics i del teixit associatiu. L’objectiu de fer arribar la Marxa Pagesa, com bé explica el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Maresme i antic coordinador nacional, Pep Riera, és el d’evidenciar la necessitat d’establir un contracte entre la societat i la pagesia de casa nostra: “Estem en una situació límit. El sector agrari és estratègic econòmicament i pel que fa al model alimentari. Hem d’establir una gran aliança amb la societat i fer-la partícip dels nostres reptes, que també són els seus en la mesura que som productors d’aliments”.
CLAM A LES XARXES • Aquests dies previs a la Marxa Pagesa, Unió de Pagesos també ha endegat una campanya comunicativa a través de les xarxes socials. S’hi han penjat vídeos de curta durada que han fet arribar afiliats de diversos punts del territori per explicar els motius que els duen a participar a la Marxa Pagesa. Els podeu veure a través del facebook, del twitter o del canal de Youtube d’Unió de Pagesos. A més, el sindicat ha fet una crida a rebre’n més. Així que si voleu explicar els motius que teniu per participar a la Marxa Pagesa i difondre, d’aquesta manera, la importància d’aquesta convocatòria, només cal que us graveu i envieu el vídeo (de menys d’un minut de durada) per whatsapp al número 607 630 050. Per altra banda, per fer una millor cobertura de la mobilització, Unió de Pagesos promou l’ús a les xarxes de l’etiqueta #marxapagesa.