14 Juliol 2017

Unió de Pagesos estima una reducció de fins a un 15 % en la collita de blat i ordi

Unió de Pagesos ha anunciat pèrdues en la collita de blat i ordi de fins a un 15 % a tot Catalunya. La de la colza, en canvi, sembla que registrarà un increment per l’augment de les superfícies de conreu. La collita d’algunes lleguminoses, com els pèsols, les veces i els erbs, també ha acusat reduccions —entre un 30 i un 80 % respecte de la mitjana en les zones afectades pel fred. 

Malgrat que els registres de rendiment són variables en funció de la data de sembra, la varietat i la ubicació de la parcel·la, la majoria de conreus de les comarques cerealistes han patit pèrdues a causa de les altes temperatures registrades aquest darrer hivern. Els conreus de la plana de Lleida, la Catalunya Central i els Vallesos han acusat el fred i les gelades, mentre que els de Girona han patit els efectes de la sequera.

Així, es calcula que la collita de blat, que ha patit la gelada i la calor del maig, es reduirà fins a un 13 % respecte de la darrera mitjana registrada (2014-2016). A les Terres de l’Ebre es poden registrar pèrdues de fins a més d’un 50 % (fins a un 63 % a Ribera d’Ebre i un 50 % al Montsià i la Terra Alta). A les comarques de la Segarra i l’Urgell, la minva se situa en un 30 %. 

La collita d’ordi, també afectada per la gelada, podria arribar a registrar descensos importants en algunes comarques de Lleida i Girona (un 62 % al Pallars Sobirà i un 59 % al Ripollès). S’espera, en canvi, una collita a l’alça de la colza (en un 20 %), probablement perquè la superfície de conreu s’ha duplicat des de l’any 2012. Aquestes són les dades globals, però hi ha excepcions específiques: a la comarca de la Segarra es preveu una disminució de la collita de colza per la mala implantació del conreu aquest darrer hivern. A més, els darrers anys hi ha hagut poques pluges als mesos d’agost i setembre i se n’ha sembrat menys. 

El sindicat demana al Departament d’Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada del rendiment dels conreus perquè els municipis que hagin detectat pèrdues superiors al 30 % puguin optar a les indemnitzacions que els pertoquen per inclemències climatològiques. A la vegada, també recorda a la pagesia la importància d’assegurar les produccions.